WORK PLACEMENT

Library Design for Arts Council of Wales

Project created in collaboration with two fellow Interior Design students: Lauren King and Walid Ennadir
Special thank you for my program Director - Craig Thomas for making this whole thing happen

 

PROJECT INFORMATION

Ysgol Penrhyn Dewi School Library Design Project for Arts Council of Wales, developed as a part of Lead Creative Schools Scheme program was a 3-months work experience during which I had an opportunity to work closely with students while developing the design for the new school library.

The project involved conducting creating and engaging lessons to year 6 and 11 students with an attempt of getting their better understanding of the role of Interior Designer profession, the impact of spaces and objects on occupants, and getting to know students' preferences towards the new design for the library.

New, improved design of the library incorporates visual stimulation and functionality. It was created to be flexible, practical and entertaining.

Total internal area: 52m²

Location: Ysgol Penrhyn Dewi, St Davids, Haverfordwest, Pembrokeshire, Wales

Budget: £1000

 

PROJECT BOARD PROPOSALS

 

Working with different age students gave us an opportunity to listen to and compare two distinct perspectives and gain a greater spectrum of ideas for the new design of the library. Mini hands-on projects conducted during classes were constructed to inspire students and support their creativity.

 
w4rP8TAI.jpeg
tSSHcvOw.jpeg
wsQCSkJs.jpeg
jovOrtFM.jpeg
K8JjlBI4.jpeg
vwDypTas.jpeg
SzfpemFA.jpeg
J01ZjVvQ.jpeg
 

BEFORE

 
library3.jpg
library4.jpg
library5.jpg
 

HOST AREA

     Ysgol Penrhyn Dewi School Library is a two-room space with around 50m² area potential. It has one additional exit leading to the back of the school and a series of good size windows. The amount of light flooding the space during the day is not sufficient though for reading.

library6.jpg
library2.jpg
library1.jpg
 

DESIGN PROPOSAL

The main goal of the new proposed design is providing students with colorful and entertaining space in which pupils would be inspired to read and with which they had potential to engage and identify with. Moreover, by introducing new layout the library space now looks more spacious and is more practical.

 
Enscape_2019-03-05-12-49-36.png
Enscape_2019-03-05-13-00-31.png
Enscape_2019-03-06-10-52-49.png
 
 

FIRST ROOM

 
Enscape_2019-03-06-11-42-36.jpg
Enscape_2019-03-06-13-48-17.png
Enscape_2019-03-06-13-29-05.png
 

SECOND ROOM

 
Enscape_2019-03-12-17-33-10.jpg
Enscape_2019-03-12-17-58-36.jpg
Enscape_2019-03-12-17-50-32.png
Enscape_2019-03-19-10-43-31.png

AFTER

 
 
AFTER2.png
AFTER3.png

FINAL PICTURES

 
walid-ennadir-85acb97a-0535-43ed-b0f2-46
walid-ennadir-ffe0ceaf-d562-42f7-95c3-f5
walid-ennadir-562ba217-dfe0-4650-893f-c1
walid-ennadir-62e63e74-0499-4ea8-ba16-8c
 
 
AFTER1.png

5 FACTS

1. The renovation of the library was done by us, other Creative Practitioners and students themselves.
2. The wall with pictures is a collection of work done by people from the School's neighborhood who were willing to share their pieces of art.
3. Original places for shelf labels were covered with strips of "black paint tape" and filled with favorite captions of students.
4. The "balls" of sheets of paper from book were made by where students during classes and are meant to represent clouds of words.
5. The "mini house" was added by the school after we finished the renovation.

 

©2020 by IADesign. Stworzone przy pomocy Wix.com